Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 19. syyskuuta 2013

4. Essee

               Ikärajat tiukkia?

Ikärajat herättävät aina kysymyksiä. Tarvitaanko niitä? Miksi ikärajat ovat yleensä tiukkia? Mitä ne hyödyttävät? Monia kysymyksiä herättävässä aiheessa on silti selviä ja tärkeitä perusteluja, jotka tuovat suojelua ja järjestystä yhteiskuntaan. Hyvänä esimerkkinä ikärajoille voidaan pitää asioita jotka vaativat täysi-ikäisyyttä eli  18 vuoden ikää. Täysi-ikäisyyttä vaativia asioita on paljon kuten esimerkiksi ajokortti,uhkapelit ,tupakka- ja alkoholituotteiden osto ja myös äänestysoikeus. Monet näistä edellä mainituista asioista ovat tärkeitä, siksi näiden ikärajoja pidetään mahdollisemman tiukkana.

Tupakkatuotteet ja alkoholi ovat hyvä esimerkki ikärajojen tärkeydestä. Ajatellaan, että ihmiset ovat täysi-ikäisenä kypsempiä käyttämään alkoholia, ja alkoholin sietokyky ihmisillä on kehittyneempi. Tällöin ihmiset pystyvät olemaan kypsempiä ja ajattelevat alkoholin käyttöään fiksummin. Muutenkin on parempi, että alkoholilla on selvä ikäraja, koska se on nuoremmille vaarallisempaa kuin vanhemmille. Näin yhteiskunta pystyy pitämään järjestyksen alkoholin ja tupakkatuotteiden käytössä. Nykyään tupakkaan suhtaudutaan paljon negatiivisemmin kuin ennen, mikä on minusta hyvä ja tärkeä asia. Siksi on tärkeää että alkoholia ja tupakkatuotteita myydään  vasta ihmisten ollessa täysi-ikäisiä. Tällöin ihmiset osaavat käyttäytyä asian kanssa eri tavalla kun ollessaan teini-ikäisiä, ja se on myös yhteiskunnalle parempi että näitä käytettään järkevästi ja kohtuudella.

Uhkapelit ovat myös keskusteluja herättävä aihe. Pelikoneet ja muut veikkaus pelit kuuluvat tähän kategoriaan. Uhkapelien tiukkaan ikärajaan vaikuttaa se, että ne ovat maksullisia. Minusta rahapeleissä on riskejä paljon jos uhkapelaaminen riistäytyy käsistä. Monilla on todettu olevan peliongelmia, jolloin uhkapelien pelaaminen riistäytyy käsistä totaalisesti. Se voi olla yksi syy miksi uhkapelien ikärajaa on nostettu 18 vuoteen. Minusta täytyy olla täysi-ikäinen, jotta pystyy ajattelemaan järkevästi uhkapelejä ja myös niiden haitta vaikutuksia. Kyseessä on kuitenkin nuoren oman rahan käyttö, siksi on hyvä, että yhteiskunta ajattelee, milloin on oikea aika uhkapelien pelaamiseen.

Tärkein täysi-ikäisyyttä vaativa asia on kuitenkin ajokortti. Ajokortti on monelle asia joka kertoo että on täysi-ikäinen. Kuitenkin juuri 18 vuotta on minusta järkevin ikä ajokortille. Monet hankkivat 15-vuotiaana mopokortin joka hyödyttää ajokorttia paljon. Se hyödyttää että nuoret oppivat ajamaan liikenteessä jo hyvissä ajoin. Kuitenkin on hyvä että vasta 18-vuotiaana saa ajokortin koska autolla ajaminen vaatii kypsyyttä. Monelle juuri ajokortin saaneelle on tapahtunut paljon liikenne onnettomuuksia, liiallisen kaahailun ja varovaisuuden puuttumisen takia. On mietitty että ikärajaa pitäisi nostaa että monelle kasvaisi kunnollinen itsesuojelu vaisto ja täysi kypsyys ajamiseen.

Kaikki nämä perustelut kertovat ikärajojen tärkeydestä ihmisille ja yhteiskunnalle. Ikärajat tuovat turvaa ja järjestelmällisyyttä. Monet asiat vaativat kypsyyttä ja aikuisuutta. Vaikka joskus ikärajat tuntuvat turhilta on hyvä aina miettiä syitä miksi niitä on. Ihmisten on hyvä ymmärtää että ne ovat ihmisille vain hyvään tarkoitukseen ja heidän turvallisuuden turvaamiseen. Uskon että ikärajat ovat ihmisille hyödyllisempiä kuin haitallisia, siksi niitä on hyvä arvostaa.



3 kommenttia:

  1. Tekstisi on hyvä. Otat ikärajat hyvin esille. Teksti on kiinnostaa, koska se on ajan kohtainen. Hyvä, Nico

    VastaaPoista
  2. Esittelet tekstissä aiheen hyvin joka on aina ajankohtainen. Hyvin kirjoitettua tekstiä oli helppo lukea.

    VastaaPoista
  3. Erityisen onnistunutta tekstissäsi on rakenne. Aloituskappaleessa taustoitat aihetta ja kerrot, mihin asioihin ikärajat liittyvät. Tämän jälkeen käsittelet aina yhden asian per kappale. Lopetuskappaleessa taas palaat tehtävänannon kysymykseen ja kiteytät oman näkemyksesi aiheesta.

    Kielessä on vielä pientä korjailtavaa. Esimerkiksi "itsesuojeluvaisto" on yhdyssana.

    Hyvä työtä!

    VastaaPoista