Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Lukupäiväkirja : Hobitti eli sinne ja takaisin

Luen kirjaa Hobitti eli sinne ja takaisin joka on J.R.R Tolkien kirjoittama fantasia-seikkailuklassikko. Fantasiaromaanina tunnettu Hobitti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1935.
Luin ennen tätä ensimmäistä lukupäiväkirjaa kuusi lukua kirjasta. Kirjan ensimmäisessä luvussa Hobitti nimeltä Bilbo Reppuli saa vieraakseen kotiinsa Gandalf nimisen velhon ja ja kolmetoista kääpiötä: Dwalin, Balin, Fíli, Kíli, Dori, Nori, Ori, Óin, Glóin, Bifur, Bofur, Bombur, sekä heidän johtajansa Thorin Tammikilven. Joukkiolla on Bilbo Reppulille tehtävä. Joukkio Thorin johdolla on matkalla Yksinäiselle vuorelle jossa Thorin isoisä ja muut kääpiöt asuivat. Kuitenkin lohikäärme Smaug oli ajanut kääpiöt pois ja varastunut heidän aarteensa. Nyt Thor ja muut kääpiöt aikovat vallata kotinsa ja saada aarteensa takaisin. Bilboa he tarvitsevat "Voroksi" jonka täytyy käydä hakemassa jotain kääpiöille kuuluvaa Smaugin luolasta. Bilbo sanoo etteivät sekkailut ole tarkoitettu Hobitteja varten , mutta lopulta hän päättää lähteä joukkion mukaan päämääränä Yksinäinen vuori.
Toisessa luvussa joukkio joutuu matkansa aikana peikkojen vangitsemaksi. Kuitenkin Gandalfin nerokkuuden avulla he selvityvät. Peikkojen luolasta he löytävät kolmemiekkaa. Kolmannessa kappaleessa joukkio päätyy Rivendelliin haltioiden valtakuntaan jossa haltiat kertovat miekkojen alkuperän. Valtakunnassa käy myös ilmi milloin sisäänkäynti vuoreen avautuu. Neljännessä kappaleessa joukkio matkustaa Rivendellistä Sumuvuorille. Luolasta suojaa etsiessään joukkio törmää hiisiin jotka vangitsevat heidät. Iso hiiden puheille joutuessaan Gandalf surmaa tämän ja auttaa kääpiöt ja Bilbon pakenemaan. Paetessaan hiisiä Bilbo eksyy muista ja lyö päänsä.
Viidennessä luvussa Bilbo herää ja löytää edessään sormuksen, jonka hän poimii taskuunsa. Kierellessään luolassa hän törmää olentoon nimeltä Klonkku. Klonkku ja Bilbo tekevät sopimuksen siitä että kumpi voittaa arvuuttelu kisan tämä tekee sen mitä toinen käskee. Klonkku häviää arvuuttelun Bilbon kysyessä mitä hänen taskussaan on. Klonkku säikähtää ja tajuaa että on kadottanut "aarteensa"(sormuksen). Bilbon kysyessä tätä , Klonkku tajuaa viimein mitä Bilbon taskussa on. Bilbo päättää paeta ja Klonkku lähtee perään.
Kuudennessa luvussa Bilbo pääsi pakenemaan luolasta sormuksen avulla (sormus pystyy tekemään näkumättömäksi) ja löytää joukkionsa. Matka jatkuu kohti Yksinäistä vuorta....
Kertomusta kerrotaan Bilbon ja kaikkitietävän kertojan näkökulmasta joka voisi olla J.R.R Tolkien itse. Kuitenkin kertomuksessa on paljon vuoropuheluita joukkion kesken. Kirjoitus asu on hyvin vanhanaikainen. Tavalla jolla Bilbokin puhuu on hyvin kohtelias ja vanhahtava. Kirja on kuitenkin hyvin kestänyt ikäänsä ja sen fantasiamaailma on todella vakuuttavasti tehty. Pieniin yksityiskohtiin esimerkiksi. "vuori oli hyvin sammaleinen ja musta" on turhan usein kirjassa. Tämä aiheuttaa välillä ärsyyntymistä mutta se on vain pieni asia jota kuitenkin kirjoittaja toistaa hyvin usein. Kuitenkin kun kirjassa kuvataan maailmaa missä joukkio seikkailee se eroaa meidän maailmasta täydellisesti. Siellä on yliluonnollisia olentoja ja asioita. En yhtään ihmettele että miksi kirjasta puhutaan fantasiaklassikkona. Kirjassa on paljon runollisia kohtia missä riimitellään sanoja ja parissa kohtaa on jopa lauluja joita kääpiöt laulavat. Minua tähän asti kirjassa puhutti eniten Bilbon ja kääpiöden suhteet. Vaikutti että kääpiöt suhtautuivat Bilboon epäluottavasti vaikka Gandalf kehui Bilboa erittäin päteväksi tehtäväänsä. Kuitenkin matkan edetessä pystyi huomaamaan että Kääpiöt pitivät Bilboa matkan hidasteena ja rasitteena. Kuitenkin Bilbon paetessaan luolasta yksin , kääpiöt esittivät suurta kunnioitusta Bilboa kohtaan. Tämä oli lukupäiväkirjan ensimmäinen osuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti