Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Lukupäiväkirja 3

Tämä on viimeinen lukupäiväkirja osuuteni. Sain luettua Hobitin loppuun asti. Ensimmäinen luku josta aloitin kertoo siitä mitä kääpiöt ja Bilbo tekivät käytävässä sen jälkeen kun Smaug lähti kohti Järvikaupunkia. Ennen poistumistaan käytävästä kääpiöt olivat ottaneet aarteita mukaansa ja Bilbo oli napannut Arkkikiven niin etteivät kääpiöt olleet huomannut tätä. Seuraava kappale palaa hetkeen jolloin Smaug lähti kohti Järvikaupunkia ja kertoo hänen hyökkäyksestään sinne. Kuitekin kaupungin vartijoiden kapteeni Bard Jousimies saa kuulla Smaugin heikosta kohdasta, johon hän ampuu mustalla nuolella. Smaug kuolee iskuun. Seuraavassa kappaleessa kääpiöt saavat kuulla että Smaug on surmattu, ja ottavat aarteensa haltuun. Kuitenkin Bard ja Järvikaupungin kansa (myös Synkmetsän haltijat) tulevat pyytämään omaa osuuttaan aarteestaan, ja korvauksia Smaugin aiheuttamista tuhoista. Tähän Thor ei kuitenkaan suostu ja joutuu heidän piirityksensä kohteeksi . Bilbo kuitenkin käy viemässä Bardille Arkkikiven. Bard yrittää vaihtaa Arkkikiven korvausta vastaan (eli Järvikansan osuutta aarteesta). Thor raivostuu tästä ja karkoittaa Bilbon pois joukkiostaa. Thor kutsuu sukulaisiaan Rautavuoriltaan valtakuntaansa¨valmistautuakseen sotaan haltijoita ja Järvikansaa vastaan. Seuraavassa kappaleessa Gandalf palaa varoittaakseen kääpiöitä siitä että hiidet ja hukkapedot aikovat hyökätä heidän valtakuntaansa. Näin syttyi Viiden armeijan sota. Sodan aikana Bilbo kuitenkin pyörtyy ja herää sodan päätyttyä. Hän saa kuulla että Thor kaatui sodassa ja että hyvät voittivat hiidet. Tällöin Bilbo päättää lähteä kohti kotiaan. Hän saa oman osuutensa aarteesta. Bilbo matkustaa kotiinsa Gandalf mukanaan. Matka Yksinäiselle vuorelle oli kestänyt vuoden ajan. Bilbon päästyä kotiin hän huomaa että kyläläiset pitävät huutokauppaa Bilbon tavaroista (heidän luultua Bilbon kuoltua olleesaan pitkään kadonneena). Kuitenkaan Bilbo ei tästä välitä vaan jatkaa omaa elämäänsä kuten aikaisemminkin. Monia vuosia myöhemmin hän aloittaa kirjoittamaan muistelmaa "Sinne ja takaisin - hobitin huviretki" jossa hän kertoo suuresta seikkailustaan. Samaan aikaan Gandalf ja yksi 13-kääpiöstä Balin tulevat kertomaan kuulumisiaan Bilbolle. Tähän päättyy Hobitti.
Kirja oli minusta hyvin perinteikkäinen sankaritarina missä hyvä ja paha kohtaavat. Viittaen kirjan loppupuolen tapahtumia. Käännöskohtana teokselle pidin sitä kun Bilbo päätti antaa Arkkikiven Bardille eikä suoraan Thorille. Tämä muutti kääpiöiden suhdetta Bilboon ja Bilbon suhdetta kääpiöihin. Koska he olivat aikaisemmin sanoneet että Bilbo oli kelpo kumppani, hobitti jonka rohkeus ja kekseliäisyys on hänen kokoonsa nähden suuri. Nyt hän oli petturi ja todellinen voro heille. Kirjassa oli hyvää sen rikas ja runsas tarina, kirjan juonta on vaikea tiivistää koska se on niin runsas. Hahmot olivat hauskoja ja todella luovasti tehtyjä. Minusta tarina kulki kokoajan eteenpäin eikä se jäänyt tökkimään missään vaiheessa. Kirjan keveys ja helppo lukuisuus yllätti positiivisesti, luulin kirjan olevan paljon raskaampaa lukemista kirjan kokoon nähden. Kirja sisälsi myös piirroksia jotka hahmottivat Tolkienin fantasiamaailmaa lukijalle. Kuitenkin tämä versio minkä itse luin sisälsi Tove Janssonin tekemiä piirroksia, mitkä muistuttivat enemmän muumi maailmaa kun Tolkienin. Tämä ei kuitenkan häirinnyt minun lukukokemustani. Olen kuullut että Hobitti leimataan yleensä lastenkirjaksi, mutta minusta tämä käy vähän sen rajoilla. Koska kuitenkin kirja sisälsi paljon synkkiäkin asioita kuten esimerkiksi teoksen loppupuolella käyty viiden armeijan sota. Teos sisälsi kuitenkin jännitystä ja sopivasti juonen käänteitä jotka ajavat siihen että tämä satukirjallisuuden klassikko sopii kaikenikäisille. Päähenkilö Bilbo Reppuli muuttuu lukijan silmissä ja hahmon itsensä.
Hobitista kasvaa kokoonsa nähden suuri sankari. Bilboon voi jokainen lukija samaistua: uusi tilanne, ujous, pelko, koti-ikävä. Tämän kaiken voittaminen ja arvostuksen saaminen. Niin sanotusti jokaisessa on rohkeutta olla sankari. Kuten Gandalf mainitsee kirjan lopussa Bilbolle "Et ole se sama Hobitti kuin ennen". Kirja on eräänlainen kasvutarina jossa päähenkilöstä kasvaa todellinen sankari.
Kirjassa on myös satukirjallisuudelle tyyppillinen loppu, onnellinen loppu ja paluu kotiin.
Minusta Hobitti eli sinne ja takaisin oli uskomattoman mielikuvituksellinen ja niin sanottu mestariteos. Kirja jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen ja muutti minun käsitystäni fantasiakirjallisuudesta.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että pidit valitsemastasi kirjasta! Olet ansiokkaasti käsitellyt päivityksissäsi teoksen kerrontaa, ympäristön- ja henkilöidenkuvausta, juonta, teemaa ja kohderyhmää. Olet kiinnittänyt huomiota myös tekstin tyyliin ja sävyyn. Vielä olisi ollut hauska lukea tarkemmin, millä tavoin kirja muutti käsitystäsi fantasiakirjallisuudesta. +

    VastaaPoista