Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 3. syyskuuta 2013

3. Tekstitaitovastaus

3. Muistiongelmia lapsuudesta aikuisuuteen


Erkki Lampenin kirjoittama kolumni Avaimet rahat kännykkä (Kodin Kuvalehti 18/2008) kertoo omakohtaisesti Lampenin muistiongelmista lapsuudesta aikuisuuteen.

Erkki Lampenin omakohtaisuus tulee tekstistä heti ilmi. Hän aloittaa kolumninsa kertomalla eräästä muistiinsa liittyvästä tapahtumasta. Hän kertoo hyvin omakohtaisesti, kuinka oli unohtanut itsestään selvän salasanan, joka lopulta palasi hänen päähänsä. Lampenin muistiongelmia tulee kolumnista ilmi koko tekstin ajan. Hän esimerkiksi kertoo että oli lapsena hyvin hajamielinen ja unohteli tavaroitaan eri paikkoihin.

 Lapsuuden hataruus vaihtui teini-iässä aina parikymppiseksi asti terävä muistiseksi kaudeksi. Silloin Lampen pystyi jopa referoimaan vuosia sitten käytyjä keskusteluja. Tämän jälkeen Lampen kertoi että tästä alkoi hänen muistinsa alamäki. Muistin alamäen ajalla hän unohti usein tärkeitä asioitaan kotiin. Tästä syystä hän keksi itselleen hokeman "avaimet rahat tupakat" sittemmin hän kertoo että kännykkä korvasi tupakat. Hänellä oli myös ongelmia muistaa ihmisten nimiä,jota hän kuvailee erittäin noloksi ja joskus myös loukkaavaksi. Hän kertoo vielä että hajamielisyydestä on myös muutakin harmia kuten laskujen eräpäivät voivat unohtua,töiden palaverit unohtuvat muiden menojen takia tai myös että kartta on unohtunut taukopaikalle.

 Lampen myöntää että jotkin asiat ovat jääneet liiankin hyvin päähän, mutta niitä hän ei mielellään muistelisi. Hän selittää että olisi varmaan parempi unohtaa omat toilailut ja lemmenelämän pettymykset, koska tuskin kukaan niitä haluaa muistella.

Lampen kertoo lopuksi että vaikka muistettavat asiat olisivat tärkeitä, niiden ohi saattaa syntyä harha polkuja. Hyvä esimerkki oli unohtaa ruoka uuniin tai jättää tv-lupamaksu keittiön pöydälle. Näitä välttyäkseen hän tekee itselleen asioista muistilistoja, joita hän kuitenkin onnistuu kadottamaan.

Kolumni on hyvin omakohtaisesti toteutettu ja kirjoitettu asiallisesti. Lampenin omiin toilailuihin pystyy samaistumaan ja kolumni jättää lukijan miettimään asiaa.

2 kommenttia:

  1. Annan arvosanaksi 3½. Hyvin kirjoitettu, asia tulee selkeästi esille.
    -Kasperi

    VastaaPoista
  2. Vastauksesi otsikko on hyvä. Hyviä ovat myös tekemäsi viittaukset Lampenin tekstiin (Lampen kertoo...Lampen myöntää...)

    Pulma on vähän siinä, että et kunnolla nimeä, mitkä asiat tekevät tekstistä omakohtaisen. Mainitset kyllä asian tekstin alussa ja lopussa, mutta välillä oikeastaan vain selostat kolumnin sisältöä. Teksti siis kaipaisi sellaisia virkkeitä kuin "Omakohtaisuus ilmenee siinä, että Lampen kertoo esimerkkejä henkilökohtaisista tavaroistaan" tai " Lampenin teksti tuntuu omakohtaiselta, koska se on kirjoitettu minämuotoisena ja se sisältää pikku kertomuksia kirjoittajan elämästä".

    3-p.

    VastaaPoista